browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Plottet til Mufufu (formentlig) – Saxo forfatterskole opgave 10 the end

Posted by on 21 juni, 2009

Plot
Plottet er historiens skelet – forfatterens hemmelige plan. Uden et plot kommer din historie nemt til at miste retning og stritte. Nogle forfattere bruger plot mere bevidst end andre. Har du problemer med din historie, kan det være fordi plottet ikke er i orden. Du kan bruge følgende plotmodel til hjælp:

1) Hovedpersonen har et projekt.
2) En forhindring.
3) Forsøg på at overvinde forhindringen.
4) Krise
5) Foreløbig fiasko
6) Afslutning. Konflikten løses – ikke nødvendigvis happy end og gerne anderledes end forventet.

Nu skal du selv prøve at lave et plot. Skriv et par linier ud fra hvert punkt. Du skal altså IKKE skrive selve historien nu, men ‘bare’ få styr på den. Altså vælger du en hovedperson, der vil noget, har et projekt. Du finder også på en forhindring osv.
Det er vigtigt, at projektet betyder noget for personen. Plottet er ikke det samme som en afviklingsmodel, du kan f.eks. godt starte din historie midt i krisen.

Skriv nu en situation fra punkt 4) KRISE.
Max 400 ord

1.
Mufufu skal prøve at skrabe penge sammen til en elastikmotor flyver som han har set i vinduet i en legetøjsbutik. Der er kun det ene fly tilbage, så han får lagt det til side i en uge.

2.
Han ved han kan sælge alt muligt underligt til byens medicinmand, så han forsøger at save hornene af sin fars geder. Men han bliver opdaget.

3.
Han lykkedes ikke med gederne, i første omgang, så han må finde på noget andet. Han beslutter sig for at forsøge med naboens geder en anden dag da han ved medicinmanden vil betale rigtig godt for de horn. Og det ER jo nemme penge. Og der er kun 2 dage tilbage indtil flyet ikke er lagt til side længere.

4.
Han bliver også opdaget af naboen. Faktisk allerede inden han får savet. Han stikker af og kommer til at falde over et træ i sin flugt og får derved næsten revet sin tånegl af. Han er nu nødt til at besøge medicinmanden og sætte sig i gæld for at få revet den af nu da han stadig ingen penge har.

5.
Uden negl, uden penge og uden flyver. Og da han går forbi legetøjsbutikken på vejen hjem, så ser han at flyveren er solgt.

6.
Mufufu kommer på han kan sælge sit hår til medicinmanden. Medicinmanden giver dog ikke Mufufu de penge han har brug for, men det viser sig at han har købt flyveren, som han så giver Mufufu. Nu er Mufufu skaldet, glad og har en flyver. Medicinmanden ender med at bruge Mufufu’s hår til at lave en voodoodukke, så faderen kan få sin straf.

Punkt 4, Krise
”For fuck sake” fik Mufufu udstødt igennem sine nærmest krampeagtig sammenbidte tænder. Han var snublet over omtrent det eneste væltede træ i miles omkreds og han lå nu på jorden og vred sig i smerte. Han havde kun sandaler på, så tåen havde været komplet ubeskyttet da han havde hamret den ind i træet for fuld skrue. Den var allerede hævet til dobbelt størrelse og han var overbevist om han kunne se tåen dunke. Han spejdede febrilsk i den retning han var kommet fra. Heldigvis var naboen ikke at se, så han var formentlig sluppet væk fra ham. Han kiggede hurtigt rundt omkring sig. Der var helt stille. Sveden piblede ned over panden på ham og ned i øjnene så det begyndte at svie. Det var dog intet i mod smerten i tåen. Han kiggede ned på den. Han kunne se at neglen havde været løsnet fra selve tåen. Kvalme, kulde og slam!!! Han gik ud som et lys.

Efter lang tid kom Mufufu langsomt til sig selv igen. Hvor længe han havde ligget der vidste han ikke, men mørkt var det blevet. Han kiggede ned på tåen igen. Den var stadig næsten dobbelt så stor og den var tilmed begyndt at blive blå. Heldigvis gjorde den ikke så ondt som det havde gjort tidligere, så han rejste sig og begyndte at humpe hjem af. Han tænkte at naboen nok var kølet lidt ned. Men lige nu var det ikke hans største bekymring. Han var nødt til at få gjort noget ved den tå så der ikke gik for megen betændelse i den. Det krævede så godt nok at han skulle besøge medicinmanden. Han kostede penge og de penge havde han bestemt ikke. Og hvis han havde, så ville han hellere bruge dem på den flyver.
Hele turen hjem gik han og prøvede at lægge planer for hvordan han nu skulle få fremskaffet de penge. Han glemte helt at finde på en god undskyldning til familien om hvorfor han pludselig havde en stor blå og klam storetå. Sådan en tå opstår jo ikke af sig selv, hvad enten man tror på voodoo eller ej.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.